måndag 18 mars 2013

Recept och vår veckoupplägg vecka 1


Här kommer vårt kostschema för vår första vecka vi kört nu med paleokost...

Dag 1

Frukost: 2 kokta ägg, en liten näve skalade räkor, 1 kiwi
Mellanmål: fruktsallad, nötter
Lunch: kött & rotfruktsgryta
Mellanmål: fruktsallad
Middag: köttfärsås, grönsaker

Dag 2

Frukost: omelett med kyckling, tomat, gurka
Mellanmål: tonfisk, kiwi, äpple
Lunch: köttfärsås
Mellanmål: 1 banan, 1 äpple
Middag: tonfisk i tomatsås, grönsallad, broccoli

Dag 3

Frukost: omelett, tonfisk, sallad
mellanmål: 2 valfria frukter
Lunch: tonfisk i tomatsås, grönsallad, broccoli
Mellanmål: päron skivor
Middag: Currydoftande gryta med strimlad biff och wokade grönsaker

Dag 4

Frukost: omelett, kiwi
mellanmål: blåbär & hallon
Lunch: Currydoftande gryta med strimlad biff och wokade grönsaker
Mellanmål: banan
Middag: Köttbullar, blomkål, skysås

Dag 5

Frukost: omelett, kyckling, tomat
Mellanmål: fruktsallad
Lunch: köttbullar, blomkål, skysås
Mellanmål: fruktsallad
Middag: hamburgetallrik

Dag 6

Frukost: ungsomelett, kyckling, blandsallad
Mellanmål: fruktsallad
Lunch: hamburgetallrik
Mellanmål: 1 banan
Middag: långkokt nöttköttsgryta med rotfrukter

Dag 7

Frukost: ”räkmacka”
mellanmål: fruktsallad
Lunch: långkokt nöttköttsgryta med rotfrukter
mellanmål: päron och äppleklyftor
Middag: currydoftande kycklinggryta


Nu följde vi inte vårt kostschema till punkt och prick vissa omständigheter gjorde att vi ändrade några dagars kost och bytta plats på vissa måltider, men vi hade en plan iaf och det har vart en stor större pelare för oss, man har vetat vad som skall skerveras, allt han planerats vilket även gjort att tiden inte blivit lidande, vi har tvärt om fått mer tid, då vi har haft både en plan plus att vi har varit piggare

det vi lärt oss är att det finns många bra alternativ till mejeri och spannmålsprodukter och att maten inte alls blir tråkig utan dessa delar

nedan följer några recept till den mat vi ätit under veckan.

Spenatsoppa & kokt torsk


1 gul lök
1 potatis
2 msk kokosfett
1 l vatten
1 hönsbuljongtärning
200 g fryst spenat
200 g färsk spenat
vitvinsvinäger
salt och peppar

Fräs lök och potatis i kokosfettet några minuter utan att det tar färg. Häll på vatten och lägg i buljongtärning. Låt koka tills lök och potatis är mjuk. Lägg i den frysta spenaten och låt tina. Lägg sedan i den färska spenaten och mixa till slät soppa. Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Under tiden koka torsken i vatten med salt, lagerblad (4 st) och svartpeppar korn

Tonfisk i tomatsås


2 burkar tomatkross
olja
1-2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 burkar tonfisk
svartpeppar
örtsalt
timjan
cayennepeppar
kycklingbuljong
Färsk basilika

Finhacka löken och vitlöken, Fräs detta i lite olja
Häll över den krossade tomaten
Krydda med kycklingbuljong, Salt peppar, timjan och lite cayennepeppar. Här kan du hacka ner lite färsk basilika.
Lägg i tonfisken och värm upp.


Currydoftande gryta med strimlad biff och wokade grönsaker


400 g strimlad biff
400 ml cocosmjölk
2-3 msk olja
broccoli
paprika
purjolök
morot
curry
cashewnötter (osaltade, neutrala)

Stek den strimlade biffen i lite olja. Skiva grönsakerna i lagom stora bitar. Fräs med dem i pannan.
Häll över kokosmjölken och krydda med curry efter smak. Vill du ha hetta tillsätt färsk chili eller
chilipulver. Toppa med cashewnötter vid servering.

långkokt nöttköttsgryta med rotfrukter


500 gr nötkött (lövbiff, grytbitar)
1 gul lök
1 purjolök
7 potatisar
2 palsternackor
1 kålrot
4 morötter
3 buljongtärningar (grönsaks buljong)
salt, lagerblad, svartpepparkorn

Börja med att koka upp grytbitarna ihop med gul löken, svartpepparkornen, salt, buljongtärningarna & lagerblad på låg värme i 1 ½ tim
där efter hacka potatis, morötterna, palsternacka, och kålrot och häll i grytan koka ytterligare 30 min
servera med lite av skyn








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar